Zamieranie lasów w wyniku globalnych zmian klimatycznych to zagadnienie, które spędza sen z powiek naukowcom i praktykom nie tylko w Polsce. W dniach 6-8 listopada br. odbyło się w Czedżu (Korea Południowa) „International Symposium on Preservation for the Korean fir of Mt. Hallasan”, podczas którego dyskutowano o zamieraniu lasów i jego przyczynach.
Wykłady plenarne wygłosili zaproszeni przez organizatorów naukowcy:
- Toshiya YOSHIDA, Field Science Center for Northern Biosphere, Hokkaido University, Japonia, z wykładem: „Possible decline of Abies sachalinensis: Effects of wind disturbance in natural mixed forest in Hokkaido, Northern Japan”;
- Min-Chun LIAO, Botanical Garden Division of Taiwan Forestry Research Institute, Tajwan, z wykładem: „Current status of the Abies in Taiwan”;
- Viacheslav I. KHARUK, Sukachev Institute of Forest, Russian Academy of Sciences, Rosja, z wykładem: „Current status of Abies sibirica Ledeb and Abies nephrolepis Maxim in Russia”;
- Andrzej M. JAGODZIŃSKI, Institute of Dendrology, Polish Academy of Sciences, Polska, z wykładem: „Firs in Europe. Currect status and future perspectives”.
Organizatorzy sympozjum przedstawili także wiele ciekawych wykładów dotyczących gwałtownego zamierania jodły koreańskiej i tworzonych przez nie lasów w Specjalnej Autonomicznej Prowincji Czedżu, która jest największą wulkaniczną wyspą Korei Południowej, wpisaną na listę światowego dziedzictwa UNESCO oraz stanowiącą rezerwat biosfery. Sympozjum było także okazją do pokazania możliwych do podjęcia działań łagodzących konsekwencje globalnych zmian klimatu w odniesieniu do ekosystemów leśnych oraz podzielenia się wiedzą badaczy pracujących w innych ośrodkach naukowych Europy i Azji.
Zachęcam do obejrzenia reportażu z tego wydarzenia.
Reportaż telewizyjny w MBC News
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Polska cytryna. Podawana w formie dżemów, syropów i nalewek. Wyciąg z jej owoców pomaga w leczeniu infekcji wirusowych. Przetwory z pigwy, bo o niej właśnie mowa, nie tylko zachwycają walorami smakowymi, ale wspomagają ochronę naszego zdrowia. Dlaczego owoce pigwy są dobre na jesienne słoty? – o tym pisze mgr inż. Joanna Kijowska-Oberc z Pracowni Biochemii Nasion w „Kórniczaninie”. Zachęcam do lektury.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Nasza Biblioteka pełna jest skarbów, oczywiście głównie dendrologicznych. Niektóre z nich są szczególnie cenne, na marginesach książek zachowały się bowiem odręczne notatki i spostrzeżenia Jana hr. Działyńskiego czy Antoniego Wróblewskiego – dyrektora Ogrodów Kórnickich. Ile mamy tych skarbów? Jak służą naukowcom i społeczeństwu? I jak je udostępniamy? – o tym piszą Panie mgr Małgorzata Kosińska oraz mgr Agata Brodacz z Biblioteki naszego Instytutu w najnowszym „Kórniczaninie”. Zachęcam do lektury.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Historia Kórnika i otaczających go ziem jest długa i niezwykle bogata. Kórnik ma liczne wizytówki. O historii i tychże wizytówkach w audycji „Dwójka na miejscu” opowiedzieli liczni zaproszeni przez jej realizatorów goście. Audycję, nadawaną na żywo z Zamku Kórnickiego, wyemitowano 7 grudnia br. w godzinach 15,00-17,00. Zapraszam do wysłuchania audycji przygotowanej przez Beatę Stylińską, Krzysztofa Dziubę, Milenę Gąsienicę i Michała Nowaka z Programu 2. Polskiego Radia.
https://www.polskieradio.pl/8/6076/Artykul/2417925,Twierdza-polskosci-Dwojka-na-zamku-w-Korniku
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Na terenie Instytutu Dendrologii PAN drzewa i krzewy rosną wszędzie, także „w szkle”. Rozmnażanie roślin drzewiastych z wykorzystaniem techniki in vitro w naszym Instytucie ma długą tradycję – sięga lat 70-tych minionego wieku. Kiedy sięgamy po tę technikę? Czy można odtworzyć cały organizm roślinny dysponując jedną jego komórką? Na czym polega somatyczna embriogeneza? – o tym pisze w „Kórniczaninie” nasza specjalistka od „drzewek z probówki” – Pani dr Teresa Hazubska-Przybył z Pracowni Biologii Rozmnażania i Genetyki Populacyjnej.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu