- Written by: Teresa Hazubska-Przybył
Na terenie Instytutu Dendrologii PAN drzewa i krzewy rosną wszędzie, także „w szkle”. Rozmnażanie roślin drzewiastych z wykorzystaniem techniki in vitro w naszym Instytucie ma długą tradycję – sięga lat 70-tych minionego wieku. Kiedy sięgamy po tę technikę? Czy można odtworzyć cały organizm roślinny dysponując jedną jego komórką? Na czym polega somatyczna embriogeneza? – o tym pisze w „Kórniczaninie” nasza specjalistka od „drzewek z probówki” – Pani dr Teresa Hazubska-Przybył z Pracowni Biologii Rozmnażania i Genetyki Populacyjnej.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
- Written by: Mariola Rabska
Wytrzymałość na niskie temperatury. Odporność na negatywne oddziaływanie wielu owadów i grzybów. Tolerancja jałowych gleb, zasolenia i suszy. To cechy jałowca pospolitego. Czy te trudne warunki równie dobrze znoszą osobniki żeńskie i męskie? Co to są szyszkojagody? O tym i o innych ciekawostkach z życia jałowca pospolitego pisze na łamach „Kórniczanina” (1/2020) mgr Mariola Rabska z Pracowni Systematyki i Geografii. Zachęcam do lektury.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
- Written by: Anna K. Jasińska
Mimo iż jednym z najważniejszych zadań naukowca jest prowadzenie badań naukowych i publikowanie uzyskanych wyników, to nierzadko społeczeństwo korzysta z tej wiedzy w celach bardzo praktycznych. W jakich sytuacjach? O tym pisze dr Anna K. Jasińska z Pracowni Systematyki i Geografii w najnowszym „Kórniczaninie” (2/2020). Zachęcam do lektury.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
- Written by: Marcin Pietras
W naszym Arboretum spotkały się tysiące gatunków drzew i krzewów. W naturze dzielą je tysiące kilometrów. Arboretum to obiekt, gdzie poza drzewami spotkać możemy także wiele związanych z nimi grzybów, w tym liczne gatunki obce. Te także są przedmiotem naszych badań. Skąd przywędrowały? Z jakimi gatunkami drzew tworzą symbiozy mykoryzowe? Na pytania te odpowiadają w „Kórniczaninie” (3/2020) dr Marcin Pietras i Katarzyna Szwed-Pietras. A ponadto podają oryginalny przepis na risotto z maślaków daglezjowych. Nic, tylko spróbować. Zachęcam do przeczytania artykułu i poeksperymentowania w kuchni.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
- Written by: Marian J. Giertych, Grzegorz Iszkuło
„Bez jemioły roczek goły” – mówi ludowe przysłowie. „Imiola je dobrym likiem na romantyz” – twierdzą bukowińscy górale. W środowisku przestępczym podobno jemioła oznacza kawę, czasem herbatę. W gwarze warszawskiej jemiołem określa się człowieka o wątpliwej bystrości, a w uczniowskiej – fajtłapę. W horoskopie kwiatowym zaś jemioła jest patronem osób urodzonych w pierwszej dekadzie lutego, tryskających energią, uwielbiających podróże, a przy tym niesystematycznych i cechujących się słomianym zapałem. Co jeszcze warto wiedzieć o jemiole? – o tym piszą profesorowie Marian J. Giertych i Grzegorz Iszkuło w „Kórniczaninie”. Warto poczytać.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu