About Edelweiss, whose beauty almost lost it
Edelweiss - a symbol of the mountains and the national plant of Switzerland - has almost disappeared from nature due to its beauty. In the article by Elwira Nawrocka from the Institute of Dendrology PAS, published in “Kórniczanin”, from the series “News from the Kórnik Gardens”, you will learn about the history of Edelweiss protection, the challenges of its cultivation and modern methods of its propagation.
Photo credit: E. Nawrocka, pixabay
PDF (in Polish)
Leśnicy-szkółkarze wkładają wiele energii i troski w to, by produkowane w szkółkach leśnych sadzonki drzew były jak najwyższej jakości. Bacznie przyglądają się nie tylko nadziemnym ich częściom, ale i systemom korzeniowym. I tutaj trudno nie pomyśleć o grzybach mykoryzowych, które mają olbrzymi wpływ na tę właśnie jakość. Zachęcam do przeczytania artykułu prof. Marii Rudawskiej i dr Marty Kujawskiej z Zakładu Związków Symbiotycznych, które na łamach „Lasu Polskiego” (24/2022) w syntetycznym ujęciu przedstawiły wyniki ponad 20-letnich badań przeprowadzonych w ponad 100 polowych szkółkach leśnych na terenie niemal całego kraju. Konkluzje z tych badań zaprzeczają obiegowym opiniom. Jakim? O tym w artykule.
Owocnik lakówki pospolitej wśród siewek świerka w szkółce leśnej w Nadleśnictwie Przedborów (Fot. Maria Rudawska)
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Fontanna Węża (Fot. Tetyana Shupova)
Park Dendrologiczny „Zofiówka” Narodowej Akademii Nauk Ukrainy to obiekt o pięknej historii, bogaty pod względem kolekcji botanicznej, a także cieszący oko pod względem architektonicznym. W 2007 r. uznany został za jeden z Siedmiu Cudów Ukrainy. Zachęcam do przeczytania artykułu przygotowanego wraz z dr hab. Oleną Blinkovą z Zakładu Ekologii, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (10/2023), w którym przybliżamy to arcydzieło sztuki ogrodniczej i parkowej XVIII-XIX wieku.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Globalne centra różnorodności biologicznej
„Gorące punkty” bioróżnorodności to miejsca charakteryzujące się wysokim bogactwem gatunkowym oraz poziomem endemizmu (występowanie gatunków ściśle związanych z danym obszarem). Współcześnie wyróżnia się 36 takich miejsc na całej Ziemi. Działalność człowieka zagraża ich istnieniu. Na czym polega unikalność biologiczna tych obszarów? Zachęcam do przeczytania artykułu dr Katarzyny Sękiewicz z Zakładu Biogeografii i Systematyki, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (9/2023), w którym znajduje się odpowiedź na to pytanie.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Smardz jadalny (Fot. Tomasz Sobczak)
Na grzyby wybieramy się najczęściej późnym latem i jesienią, choć i wiosną jadalne gatunki grzybów pojawiają się w lesie. Warto je poznać. O tej porze roku i w naszym Lesie Doświadczalnym „Zwierzyniec” spotkać można wiele z nich. Zachęcam do przeczytania artykułu mgr. Tomasza Sobczaka z Zakładu Biogeografii i Systematyki, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (8/2023), w którym Autor przybliża sylwetki wybranych gatunków wiosennych grzybów.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu