Zapraszamy do wysłuchania wykładu Pana dr. hab. Leszka Karlińskiego pt. „Grzybnia ekstramatrykalna grzybów mykoryzowych w glebie.”
Grzybnia ekstramatrykalna (GE) jest istotnym składnikiem strukturalnym symbiozy grzybów mykoryzowych z drzewami, znacząco wspierającym ich odżywianie i rozwój. GE stanowi 1/3 biomasy mikroorganizmów glebowych. Uczestnicząc w procesach przemiany materii odgrywa zasadniczą rolę w tworzeniu stabilnych form azotu i węgla w glebie, co ma kluczowe znaczenie dla ekosystemu planety. Biomasa GE jest czułym wskaźnikiem dynamiki zmian zachodzących w środowisku.
Zapraszamy do wysłuchania wykładu Pani dr Marty Kujawskiej pt. „Jak zmiany klimatu wpłyną na koszyk grzybiarza?”
Grzybobranie to w Polsce wielowiekowa, tradycyjna forma wypoczynku w lesie. Wiele popularnych leśnych grzybów jadalnych to gatunki związane symbiotycznie z konkretnymi gatunkami drzew np. sosną, świerkiem, brzozą. Przewiduje się, że obserwowane zmiany klimatu mogą istotnie wpłynąć na strukturę gatunkową znanych nam lasów, co w przyszłości, w sposób pośredni może przełożyć się na zawartość koszyka przyszłych pokoleń grzybiarzy.
Zapraszamy do wysłuchania wykładu Pana dr. Robina Wilgana pt. „Grzyby podziemne a zmieniający się klimat.”
Klimat kształtuje zasięg występowania większości organizmów żywych, w tym drzew i grzybów. Trufle, wysoko cenione grzyby o podziemnych owocnikach, żyją w symbiozie z korzeniami drzew, m.in. dębu, leszczyny i grabu. W Europie trufle pozyskiwane są głównie na południu kontynentu, gdzie zmiany klimatu zagrażają ich dalszemu występowaniu. Równocześnie zmiany klimatu stwarzają optymalne warunki do rozwoju trufli w Europie Środkowej, w tym w Polsce.
Zapraszamy do wysłuchania wykładu Pani prof. Marii Rudawskiej pt. „Tam, gdzie zaczyna się las. O mykoryzie w szkółkach leśnych.”
Każdego roku w polowych szkółkach leśnych produkuje się miliony sadzonek przeznaczonych do odnowień i zalesień. Wysoka udatność upraw leśnych zależy od ilościowej i jakościowej struktury mykoryz zawiązanych w trakcie wzrostu sadzonek w szkółce leśnej. Mykoryzy zwiększają zaopatrzenie sadzonek w wodę i składniki odżywcze a także chronią przed patogenami. W szkółkach leśnych na 9 gatunkach drzew zidentyfikowano ponad 90 gatunków grzybów mykoryzowych.
Zapraszamy do wysłuchania wykładu Pana prof. Tomasza Leskiego pt. „Las bez grzybów. Czy jest to możliwe?”
Grzyby charakteryzuje nie tylko ogromna różnorodność morfologiczna, ale przede wszystkim funkcjonalna. To właśnie różnorodność funkcji jakie pełnią grzyby saprobiontyczne, symbiotyczne (w tym mykoryzowe) i patogeniczne determinuje obieg materii i energii w ekosystemie leśnym, zaopatrzenie roślin w wodę i substancje mineralne, jak również stan zdrowotny drzew. Dzięki temu grzyby uznawane są za kluczową grupę organizmów zapewniających rozwój i funkcjonowanie lasów.