Zapraszamy do wysłuchania warsztatu dr. hab. Dominika Tomaszewskiego, prof. ID PAN pt. „Jak przygotować zielnik?"
Idea dobrze przygotowanego zielnika zasadza się na połączeniu prawidłowo zasuszonego okazu rośliny oraz informacji o jej występowaniu. Zielnik powinien w estetyczny sposób ukazywać ważne cechy roślin – przede wszystkim te, które pozwalają na jej właściwą identyfikację. Najważniejsze są dobrze zachowane liście i kwiaty. Integralną częścią zielnika jest etykieta, na której zapisano dane o miejscu i czasie zbioru. Im te informacje są dokładniejsze, tym okaz przedstawia większą wartość naukową.
Zapraszamy do wysłuchania warsztatu dr hab. Teresy Hazubskiej-Przybył, dr. inż. Mikołaja K. Wawrzyniaka oraz mgr Agaty Obarskiej pt. „Przechowywanie tkanek embriogennych w ciekłym azocie."
Możliwość przechowywania tkanek embriogennych w ciekłym azocie, pozwala na potencjalne zachowanie bioróżnorodności niektórych gatunków drzew, na poziomie genetycznym. Tkanki te są najdogodniejszym materiałem do krioprzechowywania, ze względu na ich charakter merystematyczny. Część z opracowanych metod jest już testowana przez leśne firmy komercyjne. W przyszłości, z pewnością znajdą one praktyczne zastosowanie w leśnictwie, co jest szczególnie ważne w dobie zachodzących przemian klimatycznych.
Zapraszamy do wysłuchania warsztatu prof. dr. hab. Tomasza A. Pawłowskiego pt. „Analiza proteomiczna kiełkowania nasion drzew."
Proteomika zajmuje się badaniem tożsamości, ilości, struktury oraz funkcji i komórkowych wszystkich białek w organizmie, organie lub organelli oraz ich w przestrzeni, czasie i stanie fizjologicznym. Proteomika otworzyła nowe możliwości identyfikacji białek ulegających ekspresji podczas procesów rozwojowych, w tym kiełkowaniu nasion drzew. Analiza funkcji fizjologicznych i biochemicznych białek umożliwia poznanie mechanizmów kontrolujących kiełkowanie nasion.
Zapraszamy do wysłuchania warsztatu dr hab. Agnieszki Szuby oraz mgr Anity Rzadkiewicz pt. „Białka od kuchni – jak wykonuje się badania proteomiczne?"
Białka izolujemy z materiału roślinnego, takiego jak liście lub korzenie drzew uzyskując ekstrakty zawierające mieszaniny nawet tysiące protein. Mieszaniny te rozdzielamy za pomocą metod elektroforetycznych. Rozdzielone w żelach białka wybarwiamy, lub transferujemy je na specjalne membrany, które wykorzystujemy do wykonania immunodetekcji. Analizując otrzymane obrazy białek typujemy prążki/plamki zawierające interesujące nas białka, które następnie identyfikujemy za pomocą metod spektrometrii mas.
Zapraszamy do wysłuchania warsztatu prof. dr. hab. Pawła Chmielarza, dr. inż. Mikołaja K. Wawrzyniaka oraz dr. Jana Suszki pt. „Kuchnia pełna nasion i agaru."
Nasiona wykształciły szereg różnorodnych cech, kontrolujących ich skiełkowanie. W ramach warsztatów zostaną zaprezentowane metody badawcze i testy, pozwalające prawidłowo przechowywać nasiona gatunków drzewiastych w kontrolowanych warunkach oraz bliżej przyjrzeć się procesowi kiełkowania nasion i wzrostu siewek. Pokażemy też, jak nasiona wybudzić z fizjologicznego, głębokiego spoczynku. Przedstawione zostaną również nowoczesne sposoby zachowania zasobów genowych w postaci nasion. Rezultaty naszych badań wykorzystywane są w praktyce leśnej oraz w bankach genów.