- Szczegóły
- Autor: Dominik Tomaszewski
- Kategoria: Klimat na bioróżnorodność
- Odsłon: 383
Zapraszamy do wysłuchania warsztatu dr. hab. Dominika Tomaszewskiego, prof. ID PAN pt. „Jak przygotować zielnik?"
Idea dobrze przygotowanego zielnika zasadza się na połączeniu prawidłowo zasuszonego okazu rośliny oraz informacji o jej występowaniu. Zielnik powinien w estetyczny sposób ukazywać ważne cechy roślin – przede wszystkim te, które pozwalają na jej właściwą identyfikację. Najważniejsze są dobrze zachowane liście i kwiaty. Integralną częścią zielnika jest etykieta, na której zapisano dane o miejscu i czasie zbioru. Im te informacje są dokładniejsze, tym okaz przedstawia większą wartość naukową.
- Szczegóły
- Autor: T. Hazubska-Przybył, M. Wawrzyniak, A. Obarska
- Kategoria: Klimat na bioróżnorodność
- Odsłon: 415
Zapraszamy do wysłuchania warsztatu dr hab. Teresy Hazubskiej-Przybył, dr. inż. Mikołaja K. Wawrzyniaka oraz mgr Agaty Obarskiej pt. „Przechowywanie tkanek embriogennych w ciekłym azocie."
Możliwość przechowywania tkanek embriogennych w ciekłym azocie, pozwala na potencjalne zachowanie bioróżnorodności niektórych gatunków drzew, na poziomie genetycznym. Tkanki te są najdogodniejszym materiałem do krioprzechowywania, ze względu na ich charakter merystematyczny. Część z opracowanych metod jest już testowana przez leśne firmy komercyjne. W przyszłości, z pewnością znajdą one praktyczne zastosowanie w leśnictwie, co jest szczególnie ważne w dobie zachodzących przemian klimatycznych.
- Szczegóły
- Autor: Tomasz Pawłowski
- Kategoria: Klimat na bioróżnorodność
- Odsłon: 435
Zapraszamy do wysłuchania warsztatu prof. dr. hab. Tomasza A. Pawłowskiego pt. „Analiza proteomiczna kiełkowania nasion drzew."
Proteomika zajmuje się badaniem tożsamości, ilości, struktury oraz funkcji i komórkowych wszystkich białek w organizmie, organie lub organelli oraz ich w przestrzeni, czasie i stanie fizjologicznym. Proteomika otworzyła nowe możliwości identyfikacji białek ulegających ekspresji podczas procesów rozwojowych, w tym kiełkowaniu nasion drzew. Analiza funkcji fizjologicznych i biochemicznych białek umożliwia poznanie mechanizmów kontrolujących kiełkowanie nasion.
- Szczegóły
- Autor: Agnieszka Szuba, Anita Rzadkiewicz
- Kategoria: Klimat na bioróżnorodność
- Odsłon: 391
Zapraszamy do wysłuchania warsztatu dr hab. Agnieszki Szuby oraz mgr Anity Rzadkiewicz pt. „Białka od kuchni – jak wykonuje się badania proteomiczne?"
Białka izolujemy z materiału roślinnego, takiego jak liście lub korzenie drzew uzyskując ekstrakty zawierające mieszaniny nawet tysiące protein. Mieszaniny te rozdzielamy za pomocą metod elektroforetycznych. Rozdzielone w żelach białka wybarwiamy, lub transferujemy je na specjalne membrany, które wykorzystujemy do wykonania immunodetekcji. Analizując otrzymane obrazy białek typujemy prążki/plamki zawierające interesujące nas białka, które następnie identyfikujemy za pomocą metod spektrometrii mas.
- Szczegóły
- Autor: Mikołaj K. Wawrzyniak
- Kategoria: Klimat na bioróżnorodność
- Odsłon: 444
Zapraszamy do wysłuchania warsztatu prof. dr. hab. Pawła Chmielarza, dr. inż. Mikołaja K. Wawrzyniaka oraz dr. Jana Suszki pt. „Kuchnia pełna nasion i agaru."
Nasiona wykształciły szereg różnorodnych cech, kontrolujących ich skiełkowanie. W ramach warsztatów zostaną zaprezentowane metody badawcze i testy, pozwalające prawidłowo przechowywać nasiona gatunków drzewiastych w kontrolowanych warunkach oraz bliżej przyjrzeć się procesowi kiełkowania nasion i wzrostu siewek. Pokażemy też, jak nasiona wybudzić z fizjologicznego, głębokiego spoczynku. Przedstawione zostaną również nowoczesne sposoby zachowania zasobów genowych w postaci nasion. Rezultaty naszych badań wykorzystywane są w praktyce leśnej oraz w bankach genów.



















