Zapraszamy do wysłuchania wykładu Pani prof. Joanny Muchy pt. „Czy zmiany klimatu mogą wpłynąć na oddziaływania między korzeniami drzew a grzybami”.
Mikroorganizmy zasiedlające korzenie oraz bytujące w glebie wpływają na uwalnianie i dostarczanie pierwiastków i wody do korzeni drzew. Zmiany zachodzące w korzeniach wpływają również na kształtowanie zbiorowisk mikroorganizmów zasiedlających system korzeniowy. Oddziaływanie system korzeniowy – mikroorganizmy mogą warunkować zdolności adaptacyjne gatunku i zwiększyć szansę na dostosowanie się do zmian klimatycznych.
Zapraszamy do wysłuchania wykładu Pana dr. hab. Leszka Karlińskiego pt. „Grzybnia ekstramatrykalna grzybów mykoryzowych w glebie.”
Grzybnia ekstramatrykalna (GE) jest istotnym składnikiem strukturalnym symbiozy grzybów mykoryzowych z drzewami, znacząco wspierającym ich odżywianie i rozwój. GE stanowi 1/3 biomasy mikroorganizmów glebowych. Uczestnicząc w procesach przemiany materii odgrywa zasadniczą rolę w tworzeniu stabilnych form azotu i węgla w glebie, co ma kluczowe znaczenie dla ekosystemu planety. Biomasa GE jest czułym wskaźnikiem dynamiki zmian zachodzących w środowisku.
Zapraszamy do wysłuchania wykładu Pani dr Marty Kujawskiej pt. „Jak zmiany klimatu wpłyną na koszyk grzybiarza?”
Grzybobranie to w Polsce wielowiekowa, tradycyjna forma wypoczynku w lesie. Wiele popularnych leśnych grzybów jadalnych to gatunki związane symbiotycznie z konkretnymi gatunkami drzew np. sosną, świerkiem, brzozą. Przewiduje się, że obserwowane zmiany klimatu mogą istotnie wpłynąć na strukturę gatunkową znanych nam lasów, co w przyszłości, w sposób pośredni może przełożyć się na zawartość koszyka przyszłych pokoleń grzybiarzy.
Zapraszamy do wysłuchania wykładu Pana dr. Robina Wilgana pt. „Grzyby podziemne a zmieniający się klimat.”
Klimat kształtuje zasięg występowania większości organizmów żywych, w tym drzew i grzybów. Trufle, wysoko cenione grzyby o podziemnych owocnikach, żyją w symbiozie z korzeniami drzew, m.in. dębu, leszczyny i grabu. W Europie trufle pozyskiwane są głównie na południu kontynentu, gdzie zmiany klimatu zagrażają ich dalszemu występowaniu. Równocześnie zmiany klimatu stwarzają optymalne warunki do rozwoju trufli w Europie Środkowej, w tym w Polsce.
Zapraszamy do wysłuchania wykładu Pani prof. Marii Rudawskiej pt. „Tam, gdzie zaczyna się las. O mykoryzie w szkółkach leśnych.”
Każdego roku w polowych szkółkach leśnych produkuje się miliony sadzonek przeznaczonych do odnowień i zalesień. Wysoka udatność upraw leśnych zależy od ilościowej i jakościowej struktury mykoryz zawiązanych w trakcie wzrostu sadzonek w szkółce leśnej. Mykoryzy zwiększają zaopatrzenie sadzonek w wodę i składniki odżywcze a także chronią przed patogenami. W szkółkach leśnych na 9 gatunkach drzew zidentyfikowano ponad 90 gatunków grzybów mykoryzowych.