Rezerwat przyrody „Bagno Kusowo” (Fot. Leszek Karliński)
Torfowiska odgrywają niezwykle ważną rolę w przyrodzie. Są nie tylko olbrzymim rezerwuarem węgla i wody, ale i miejscem występowania wielu gatunków roślin, zwierząt i grzybów. Zanikanie torfowisk jest zjawiskiem powszechnym. Zachęcam do przeczytania artykułu dr Hanny Fuchs z Zakładu Biologii Rozwoju, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (2/2023), z którego dowiemy się o znaczeniu torfowisk i ich najważniejszych współczesnych zagrożeniach.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Zawilec gajowy w wielkopolskim lesie (Fot. Sonia Paź-Dyderska)
Spacer po lesie. A wokół wiele zagadek. Nieznana roślina, nieznany grzyb, nieznane zwierzę. W ich rozpoznaniu pomóc może sześć milionów użytkowników serwisu iNaturalist. W jaki sposób?
Zachęcam do przeczytania artykułu mgr inż. Soni Paź-Dyderskiej z Zakładu Ekologii, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (1/2023), z którego dowiemy się nie tylko o tym, jak skorzystać z wiedzy użytkowników serwisu iNaturalist, ale i jak naukowcy mogą wykorzystać tę olbrzymią bazę danych do badań naukowych.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Owoce czeremchy amerykańskiej (Fot. Sebastian Bury)
Czeremcha amerykańska ma swoje miejsce w kulturze rdzennej, amerykańskiej ludności. Wykorzystywano ją na wiele sposobów. Była dodatkiem do suszonego mięsa, a specjalny sposób jego przygotowywania umożliwiał przechowywanie go przez wiele miesięcy. Wytwarzano z niej galaretki, dżemy, soki, zupy i alkohole. Poza zastosowaniem kulinarnym, czeremcha amerykańska znalazła także swoje miejsce w medycynie ludowej, wytwarzaniu mebli czy farbowaniu ubrań. Zachęcam do przeczytania artykułu mgr. Sebastiana Burego z Zakładu Ekologii, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (22/2022), w którym przedstawiono wiele interesujących faktów o tym północnoamerykańskim gatunku, sprowadzonym do Polski w XVII wieku.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Sadzonki dębu w szkółce kontenerowej (Fot. Andrzej M. Jagodziński)
Stosowanie pestycydów, mimo licznych ich zalet, nie zawsze jest bezpieczne. Nadmierne i niewłaściwe ich wykorzystywanie może stanowić poważne zagrożenie, nie tylko dla człowieka. Świadczy o tym wiele przykładów. Zachęcam do przeczytania artykułu mgr Dominiki Błotko z Zakładu Ekologii, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (21/2022), w którym omówione zostały wybrane zagrożenia związane ze stosowaniem środków ochrony roślin.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Klimat się zmienia na naszych oczach, a zmiany te wywierają wpływ także na rośliny drzewiaste. Stres jest częścią życia. Podczas stresu uszkadzane są zarówno procesy kataboliczne, jak i anaboliczne. Czy stres może nieść ze sobą cokolwiek dobrego? Na czym polega udana aklimatyzacja? Co to są zmiany adaptacyjne? W jaki sposób zmiany aklimatyzacyjne są przez rośliny „zapamiętywane” i przenoszone z pokolenia na pokolenie? Zachęcam do zapoznania się z odpowiedziami na te pytania, które zawarte zostały w artykule dr Agnieszki Szuby z Pracowni Proteomiki opublikowanym w „Lesie Polskim” (15-16/2020).
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu