NASZE PUBLIKACJE
https://www.idpan.poznan.pl/pl/nasze-publikacje-lista
https://new.idpan.poznan.pl/pl/nasze-publikacje-lista
WYDARZENIA
WSPÓŁPRACA
Instytut Dendrologii
Polskiej Akademii Nauk
kategoria naukowa A+ w dyscyplinie nauki biologiczne
kategoria naukowa A+ w dyscyplinie nauki leśne
NASZE PUBLIKACJE
https://www.idpan.poznan.pl/pl/nasze-publikacje-lista
https://new.idpan.poznan.pl/pl/nasze-publikacje-lista
WYDARZENIA
WSPÓŁPRACA
Zawilec gajowy w wielkopolskim lesie (Fot. Sonia Paź-Dyderska)
Spacer po lesie. A wokół wiele zagadek. Nieznana roślina, nieznany grzyb, nieznane zwierzę. W ich rozpoznaniu pomóc może sześć milionów użytkowników serwisu iNaturalist. W jaki sposób?
Zachęcam do przeczytania artykułu mgr inż. Soni Paź-Dyderskiej z Zakładu Ekologii, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (1/2023), z którego dowiemy się nie tylko o tym, jak skorzystać z wiedzy użytkowników serwisu iNaturalist, ale i jak naukowcy mogą wykorzystać tę olbrzymią bazę danych do badań naukowych.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Owoce czeremchy amerykańskiej (Fot. Sebastian Bury)
Czeremcha amerykańska ma swoje miejsce w kulturze rdzennej, amerykańskiej ludności. Wykorzystywano ją na wiele sposobów. Była dodatkiem do suszonego mięsa, a specjalny sposób jego przygotowywania umożliwiał przechowywanie go przez wiele miesięcy. Wytwarzano z niej galaretki, dżemy, soki, zupy i alkohole. Poza zastosowaniem kulinarnym, czeremcha amerykańska znalazła także swoje miejsce w medycynie ludowej, wytwarzaniu mebli czy farbowaniu ubrań. Zachęcam do przeczytania artykułu mgr. Sebastiana Burego z Zakładu Ekologii, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (22/2022), w którym przedstawiono wiele interesujących faktów o tym północnoamerykańskim gatunku, sprowadzonym do Polski w XVII wieku.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Sadzonki dębu w szkółce kontenerowej (Fot. Andrzej M. Jagodziński)
Stosowanie pestycydów, mimo licznych ich zalet, nie zawsze jest bezpieczne. Nadmierne i niewłaściwe ich wykorzystywanie może stanowić poważne zagrożenie, nie tylko dla człowieka. Świadczy o tym wiele przykładów. Zachęcam do przeczytania artykułu mgr Dominiki Błotko z Zakładu Ekologii, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (21/2022), w którym omówione zostały wybrane zagrożenia związane ze stosowaniem środków ochrony roślin.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Klimat się zmienia na naszych oczach, a zmiany te wywierają wpływ także na rośliny drzewiaste. Stres jest częścią życia. Podczas stresu uszkadzane są zarówno procesy kataboliczne, jak i anaboliczne. Czy stres może nieść ze sobą cokolwiek dobrego? Na czym polega udana aklimatyzacja? Co to są zmiany adaptacyjne? W jaki sposób zmiany aklimatyzacyjne są przez rośliny „zapamiętywane” i przenoszone z pokolenia na pokolenie? Zachęcam do zapoznania się z odpowiedziami na te pytania, które zawarte zostały w artykule dr Agnieszki Szuby z Pracowni Proteomiki opublikowanym w „Lesie Polskim” (15-16/2020).
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
"Tak naprawdę nie liczy się, czy drzewo jest duże czy małe, proste czy krzywe. Ważne jest to, czy przekazało swe geny następnemu pokoleniu."
Zapraszamy do obejrzenia materiału TVP z cyklu "Niespokojne umysły" o prof. Jacku Oleksynie i jego badaniach:
http://vod.tvp.pl/audycje/wiedza/niespokojne-umysly/wideo/jacek-oleksyn/14939540