- Szczegóły
- Kategoria: Artykuł popularnonaukowy
Leśnicy-szkółkarze wkładają wiele energii i troski w to, by produkowane w szkółkach leśnych sadzonki drzew były jak najwyższej jakości. Bacznie przyglądają się nie tylko nadziemnym ich częściom, ale i systemom korzeniowym. I tutaj trudno nie pomyśleć o grzybach mykoryzowych, które mają olbrzymi wpływ na tę właśnie jakość. Zachęcam do przeczytania artykułu prof. Marii Rudawskiej i dr Marty Kujawskiej z Zakładu Związków Symbiotycznych, które na łamach „Lasu Polskiego” (24/2022) w syntetycznym ujęciu przedstawiły wyniki ponad 20-letnich badań przeprowadzonych w ponad 100 polowych szkółkach leśnych na terenie niemal całego kraju. Konkluzje z tych badań zaprzeczają obiegowym opiniom. Jakim? O tym w artykule.
Fot. Owocnik lakówki pospolitej wśród siewek świerka w szkółce leśnej w Nadleśnictwie Przedborów (Fot. Maria Rudawska)
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
- Szczegóły
- Kategoria: Artykuł popularnonaukowy
Fontanna Węża (Fot. Tetyana Shupova)
Park Dendrologiczny „Zofiówka” Narodowej Akademii Nauk Ukrainy to obiekt o pięknej historii, bogaty pod względem kolekcji botanicznej, a także cieszący oko pod względem architektonicznym. W 2007 r. uznany został za jeden z Siedmiu Cudów Ukrainy. Zachęcam do przeczytania artykułu przygotowanego wraz z dr hab. Oleną Blinkovą z Zakładu Ekologii, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (10/2023), w którym przybliżamy to arcydzieło sztuki ogrodniczej i parkowej XVIII-XIX wieku.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
- Szczegóły
- Kategoria: Artykuł popularnonaukowy
Globalne centra różnorodności biologicznej
„Gorące punkty” bioróżnorodności to miejsca charakteryzujące się wysokim bogactwem gatunkowym oraz poziomem endemizmu (występowanie gatunków ściśle związanych z danym obszarem). Współcześnie wyróżnia się 36 takich miejsc na całej Ziemi. Działalność człowieka zagraża ich istnieniu. Na czym polega unikalność biologiczna tych obszarów? Zachęcam do przeczytania artykułu dr Katarzyny Sękiewicz z Zakładu Biogeografii i Systematyki, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (9/2023), w którym znajduje się odpowiedź na to pytanie.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
- Szczegóły
- Kategoria: Artykuł popularnonaukowy
Smardz jadalny (Fot. Tomasz Sobczak)
Na grzyby wybieramy się najczęściej późnym latem i jesienią, choć i wiosną jadalne gatunki grzybów pojawiają się w lesie. Warto je poznać. O tej porze roku i w naszym Lesie Doświadczalnym „Zwierzyniec” spotkać można wiele z nich. Zachęcam do przeczytania artykułu mgr. Tomasza Sobczaka z Zakładu Biogeografii i Systematyki, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (8/2023), w którym Autor przybliża sylwetki wybranych gatunków wiosennych grzybów.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
- Szczegóły
- Kategoria: Artykuł popularnonaukowy
Okaz zielnikowy morwy białej z Herbarium Instytutu Dendrologii PAN (Fot. Joanna Wojciechowska-Majorek)
Morwa biała pojawiła się w Europie już w średniowieczu. W Polsce jest gatunkiem uprawianym, a w zachodniej i centralnej części naszego kraju spotkać ją można w postaci zdziczałej. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Zachęcam do przeczytania artykułu dr. Łukasza Walasa z Zakładu Biogeografii i Systematyki, zamieszczonego na łamach „Kórniczanina” (7/2023), w którym Autor przedstawia wiele ciekawostek związanych z tym gatunkiem.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu