Polska cytryna. Podawana w formie dżemów, syropów i nalewek. Wyciąg z jej owoców pomaga w leczeniu infekcji wirusowych. Przetwory z pigwy, bo o niej właśnie mowa, nie tylko zachwycają walorami smakowymi, ale wspomagają ochronę naszego zdrowia. Dlaczego owoce pigwy są dobre na jesienne słoty? – o tym pisze mgr inż. Joanna Kijowska-Oberc z Pracowni Biochemii Nasion w „Kórniczaninie”. Zachęcam do lektury.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Nasza Biblioteka pełna jest skarbów, oczywiście głównie dendrologicznych. Niektóre z nich są szczególnie cenne, na marginesach książek zachowały się bowiem odręczne notatki i spostrzeżenia Jana hr. Działyńskiego czy Antoniego Wróblewskiego – dyrektora Ogrodów Kórnickich. Ile mamy tych skarbów? Jak służą naukowcom i społeczeństwu? I jak je udostępniamy? – o tym piszą Panie mgr Małgorzata Kosińska oraz mgr Agata Brodacz z Biblioteki naszego Instytutu w najnowszym „Kórniczaninie”. Zachęcam do lektury.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Historia Kórnika i otaczających go ziem jest długa i niezwykle bogata. Kórnik ma liczne wizytówki. O historii i tychże wizytówkach w audycji „Dwójka na miejscu” opowiedzieli liczni zaproszeni przez jej realizatorów goście. Audycję, nadawaną na żywo z Zamku Kórnickiego, wyemitowano 7 grudnia br. w godzinach 15,00-17,00. Zapraszam do wysłuchania audycji przygotowanej przez Beatę Stylińską, Krzysztofa Dziubę, Milenę Gąsienicę i Michała Nowaka z Programu 2. Polskiego Radia.
https://www.polskieradio.pl/8/6076/Artykul/2417925,Twierdza-polskosci-Dwojka-na-zamku-w-Korniku
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Na terenie Instytutu Dendrologii PAN drzewa i krzewy rosną wszędzie, także „w szkle”. Rozmnażanie roślin drzewiastych z wykorzystaniem techniki in vitro w naszym Instytucie ma długą tradycję – sięga lat 70-tych minionego wieku. Kiedy sięgamy po tę technikę? Czy można odtworzyć cały organizm roślinny dysponując jedną jego komórką? Na czym polega somatyczna embriogeneza? – o tym pisze w „Kórniczaninie” nasza specjalistka od „drzewek z probówki” – Pani dr Teresa Hazubska-Przybył z Pracowni Biologii Rozmnażania i Genetyki Populacyjnej.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu
Wytrzymałość na niskie temperatury. Odporność na negatywne oddziaływanie wielu owadów i grzybów. Tolerancja jałowych gleb, zasolenia i suszy. To cechy jałowca pospolitego. Czy te trudne warunki równie dobrze znoszą osobniki żeńskie i męskie? Co to są szyszkojagody? O tym i o innych ciekawostkach z życia jałowca pospolitego pisze na łamach „Kórniczanina” (1/2020) mgr Mariola Rabska z Pracowni Systematyki i Geografii. Zachęcam do lektury.
Andrzej M. Jagodziński
Dyrektor Instytutu